Egy férfi gondoskodik, amíg a nő méltányolja és megbecsüli, amit ő nyújtani tud

Ha a férfi érzi, hogy szükség van rá, nő az önbizalma, céltudatossá, felelősségteljessé válik, és ez a szeretetteljes kapcsolódás a legelőnyösebb tulajdonságait fogja felszínre hozni: elkötelezettség, felelősségvállalás, önbizalom, szenvedély, elhivatottság, kitartás, kedvesség, odaadás, empátia. Szüksége van a Nőre, aki méltányolja jó tulajdonságait és igyekezetét. Szeret gondoskodni, de nem olyasvalakiről, akiről gondoskodni kell. Akkor tud egy férfi minél többet adni, ha az nem kényszer, hanem szabad akaratából teheti.

A gondoskodás képességét többnyire női tulajdonságként értékeljük, általában a nő az, aki felelős a hangulatért, az egyensúlyért, az ő birtokában lehetne ez a világot igazgató, bölcsőt is ringató női erő. Lételeme ez a gondoskodó magatartás, ami azonban nem szereptévesztett anyáskodás, mert abban a pillanatban, ahogyan szerepében megbillen, a férfit nem tiszteli többé, és nem is képes rá férfiként tekinteni.

A férfiak képesek gondoskodni? Kifejlesztették önmagukban a gondoskodás képességét, megtanulták más férfiaktól? Látták, és magukévá tették a példát, elsajátították a törődő, felelősségteljes férfimintát, a gondoskodó jelenlét természetességét? A gondoskodás a szeretetkapcsolatokat működteti, körbeölel, biztonságot ad, és soha nem lehet kényszeredett. A férfi határozott, magabiztos társ akar lenni, aki védelmez, gondoskodik, teremt, az ilyen férfihoz a legjobb tartozni. Gondoskodni akar, de nem olyasvalakiről, aki önmagáról nem tud gondoskodni. Örök igazság, csak az tudja önmagát szívvel-lélekkel, mélyen átadni, aki elért már egyfajta önállóságot és érzelmi függetlenséget. Csak az tud építő módon függő viszonyba kerülni egy társsal, aki a saját életét egyedül is irányítani tudja. A nőre vigyázni akar, de nem csak a felszínes külsőségek érdeklik, hanem már egy szeretett ember érzelmi és fizikai komfortja. Egy érett férfi olyan társat választ, akinek jelenlétével jobb embernek érzi magát és még inkább jobbá válhat. Nekünk nőknek engedni kell, hogy ez megvalósuljon, ehhez azonban a viszonzott szeretet és a feltétlen bizalom mellett az önszeretetünk, az egészséges önbecsülésünk ugyanúgy fontos.

A cikk még nem ért véget, felhívásunk után folytatódik: Várunk Bedő Imre Férfiak Klubja alapító, bestselleríró őszi előadásaira. Kattints a képre a részletekért. Erős közösség. Új felismerések. Egy értékrend.

Olyan nő mellett köteleződik el, aki őt nem lehúzza, hanem emeli. Aki látja a hibáit, de nem hagyja azokat rá, nem keres mentséget a gyengeségeire, botlásaira. Olyan nő mellett marad, aki mindig őszinte tükröt tart, aki nem a cinkosa a passzivitásban, az ígéret megszegésben, a tétlenségben, hanem mindig sokkal feljebb, és sokkal messzebbre néz, és kimondva, vagy kimondatlanul üzeni, hogy változzon, legyen jobb, több, lépjen feljebb önmagánál.

Egy férfi akkor veszít talajt, ha senkinek nincsen szüksége arra, amit adni tud. Nincs senki, akiről gondoskodhat, akivel megoszthatja sikerélményeit, megnyert, vagy elvesztett csatáit. Akkor nincs értelme a férfias tetteknek, nincs értelme harcolni, megvédeni, fejlett igazságérzetnek hangot adni, csomót oldani, felvértezve útnak indulni. Mindez nem ér semmit, ha nincs ott a Nő, aki megbízik benne, és aki mellett, akiért jobb emberré válhat. Úgy lehet leginkább ösztönözni, hogy elismerjük és értékeljük erőfeszítéseit, megnyert csatáit. Úgy lesz egyre erősebb, ha a szeretett nő bízik benne és elismeri igyekezetét, így érzi majd magát biztonságban, így lesz helyén az önbecsülése.


Cikkajánló: Nem a távolság választ el, hanem a figyelem hiánya
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Mit akar egy férfi? Hogy éreztessük vele, szükség van rá. Ha azt tapasztalja, hogy a nő bízik benne, akkor egyre erősebb lesz, egyre többet tud majd nyújtani. Ha egy férfi érzi a bizalmat, akkor megnyílik a szeretetre, akkor mer szeretni. Akkor tud leginkább teremteni és jobbá válni egy férfi, ha a háta mögött ott van egy fontos bizalmi vonal: a nő elismerő, elengedő, inspiráló szeretete.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter párkapcsolati tréner, mentálhigiénés szakember, író, tanár, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Designed by Teksomolika

People photo created by Racool_studio – www.freepik.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük