Rendben lévő emberek tudnak rendben lévő párt alkotni – Férfiak klubja

Rendben lévő emberek tudnak rendben lévő párt alkotni

Apám többek között az alábbiakért az egyik példaképem. Nem tökéletes, ahogy én sem, vagy ahogyan te sem vagy az, de sok jó példával járt előttem, és ezt köszönöm!

Amikor valaki a szerelemtől akar boldog lenni, egyik kapcsolatból a másikba sodródva, sóváran és szeretetéhesen újabb megerősítő, pozitív visszajelzésre vár: szerethető, értékes ember vagyok, megérdemlem, hogy valaki átöleljen, és megossza velem a mindennapjait. Pedig egy párkapcsolat nem gyógyító eljárás önértékelési zavarok leküzdésére, nem önbizalomnövelő tréning, nem terápia, és nem gyógyír a múltbeli traumák feldolgozására. Mindenkinek valóban készen kellene állnia egy párkapcsolatra, mégpedig úgy, hogy az egyedüllétben már megszerezte a megfelelő szintű önismeretet, önbecsülést és önbizalmat. Csak az tud mélyen önátadó lenni, aki elért már egyfajta önállóságot és érzelmi függetlenséget. Csak az tud építő módon függő viszonyba kerülni a társával, aki a saját életét egyedül is irányítani tudja. Egy boldog kapcsolat először saját magad fejlesztésében, lelked, önismereted tisztogatásában, gazdagításában rejlik. Csak rendben lévő emberek tudnak rendben lévő párt alkotni.

Nehéz ma olyan társra találni, aki minden szempontból rendben van. De az induló kapcsolatokban önmagunk őszinte felvállalása már egy rendben lévő folyamat, ki kell tudnunk mondani: ez vagyok, ilyen vagyok, de tudok jobbá válni.

Nem farigcsáljuk egymás személyiségét a saját normáink szerint, nem idealizálunk. Hogyan szeret egy érett, rendben lévő ember? Nem rendelkezik az időm, a testem, az akaratom, a kívánalmaim, a bioritmusom felett. Nem birtokol, és nem ír elő számomra önkényesen mindhalálig betartandó életszabályokat. Nem határolja be a mozgásteremet, nem szab meg, és nem kontrollál végzetesen. Figyelmes és érzékeny arra, ami kettőnkkel és körülöttünk történik. Nem elégszik meg félmegoldásokkal, teljes egészében az életem része szeretne lenni. Minden tettével azt bizonyítja, hogy jóakaróm, bízhatok benne, és gondoskodása mögött is a felnőtt, érett felelősségvállalásra való képessége rejlik. Hogyan működik egy rendben lévő ember? Még akkor is szeret, még akkor is a jóllétemet, a boldogságomat akarja és segíti, ha ő már nem része ennek a boldogságnak.

Cs. E. F.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük