Erőss Zsolt: Nekem egy mesefigura szerep jutott – Férfiak klubja

Erőss Zsolt: Nekem egy mesefigura szerep jutott

Az utolsó interjú a tragikus körülmények közt eltűnt hegymászóóriással. Úgy döntöttünk, hogy a filmet a váratlan és szomorú hírre való tekintettel most közkinccsé tesszük, Zsolt tiszteletére.

Az utolsó mélyinterjú a tragikus körülmények között eltűnt hegymászóóriással

Egyik utolsó interjúját adta a Himalájában május 21-én, kedden eltűnt Erőss Zsolt a Férfiak Klubja, júniusban induló közösségi oldalának. A legismertebb magyar hegymászó a februárban rögzített videóban rendhagyó módon nem a hegymászásról, hanem az örök férfias értékekről, a családról, a férfi és a nő viszonyáról, példaképekről beszél a tőle megszokott nyílt őszinteséggel. A több mint negyedórás felvételt a Férfiak Klubja közössége a váratlan és megrendítő hír kapcsán teszi most közkinccsé, a valaha volt legnagyobb magyar hegymászó, Erőss Zsolt és eltűnt társa, Kiss Péter tiszteletére.

„Lehet mondani, hogy a hegymászás veszélyes, de a mai fejlett világban a céltalan fiatal veszélyesebb” – kevésbé jellemezhetné jobban egyetlen kiragadott mondat Erőss Zsolt hitvallását és örökségét. Nem volt kérdéses, hogy mikor a férfias értékeket, a férfi valódi helyét és dolgát a világban keresni, kutatni kívánó interjúsorozatunkra készültünk, beszélgetőpartnereink sorába feltétlenül felkérjük Erőss Zsoltot is, a legnagyobb magyar hegymászót, aki szívósságával, kitartásával, életszeretetével oly sokak számára mutatott példát. Nem csak sporttársainak, hanem nekünk, egyszerű halandóknak, akik valószínűleg soha nem fogjuk megtapasztalni vagy teljességgel megérteni, hogy a világ tetejét tízszer is megjárt férfiember mennyire más távlatokból tekint nem csak a kihívásokkal, küzdéssel teli, kemény hegymászó spotra, de az élet hétköznapi dolgaira is.

„Ami könnyű, annak nincs értéke” – Erőss Zsolt ezt nem csak a sportban, de az életben is vallotta. Sokan ostorozták, hogy családos emberként hogyan vállalhat ekkora kockázatot és veszélyt, hogyan sodorhatja magát tudatosan életveszélyt rejtő helyzetekbe, miért nem mond le a hobbijáról a gyerekei javára. De Erőss Zsoltnak a hegymászás nem pusztán a hobbija volt, és nem is az élete. Erőss Zsolt a hegymászás volt maga. Illetve minden, ami a hegymászás segítségével Emberré formálja az embert. Így volt ő sportember, apa, férj és férfi is. És ez tette az interjú tanulsága szerint „mesefigurává” is.

„Az a helyzet, ami most növelte az ismertségemet, hogy elveszítek egy lábat és visszatérek egy nagyon kemény fizikai aktivitásba, ez számomra egy könnyebb irány volt. Mert én nagyon is jól láttam a másik irányt: ilyenkor az ember elhagyhatja magát és élhet egy panaszosabb és magát elhanyagoló életet, viszont én azt látom sokkal nehezebbnek. Sokkal rosszabb úgy élni. Sokkal jobb küzdeni dolgokért, akár fájdalmakon, kemény küzdelmeken átmenve, de az aktív élet irányába menni” – így vall minderről a vele készített interjúban.

És ha meghallgatjuk az ő szavait, ha végig tekintünk az életén, előttünk is kirajzolódik az ember, a példa. Mert rengeteg olyan ember él a világban, aki nagy dolgokra, nagy tettekre képes, de kevesen vannak azok, akik tetteiken keresztül valódi példaképekké, igazi ikonokká tudnak válni. Erőss Zsolt egyike volt eme keveseknek. Aki életművén, tanításain, ismerősökkel és ismeretlenekkel megosztott hitén, bátorságán, céltudatosságán és élni akarásán keresztül örökre köztünk marad. Február közepén rögzített interjúnk közzétételével ezt az örökséget szeretnék tovább erősíteni. Isten éltessen új születésnapodon Hópárduc! Már nem halhatsz meg!

       Férfiak Klubja

Az Erőss Zsolttal készült interjú megtekinthető:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük